Nagovor ob kandidaturi

Spoštovane Ptujčanke in Ptujčani.

Leta 2018 smo se z mojo ekipo in sloganom ‘Čuš & Mi’predstavili na lokalnih volitvah na Ptuju. Za župana Ptuja sem prejel 24% glasov vseh Ptujčank in Ptujčanov, kar si kljub mnogim uspehom v življenju, štejem za enega največjih. Tudi to, da nam je na prvih volitvah uspelo doseči 6 mandatov v mestnem svetu, je bil dokaz, da imam za sabo odlično ekipo.

Naša lista je v zadnjih štirih letih prisluhnila predvsem vam, dragi občani. Zato smo bili s številnimi pobudami in vprašanji tudi najbolj aktivna svetniška skupina v mestnem svetu. Zadnji dve leti sem svoje znanje in izkušnje nadgradil s funkcijo državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Kot župan bom s svojimi svetniki imel odprto pisarno na tedenski ravni, kjer bo dobrodošel prav vsak Ptujčan.

Kljub temu, da v tem mandatu nismo imeli toliko vpliva, kot bi želeli, smo vseeno skozi naše aktivnosti dosegli izjemno veliko. OŠ Mladika se je po 40 letih obnovila, dobili smo dežurno zobozdravstveno ordinacijo in gradi se urgentni center. Občani ste prepoznali mojo pripadnost mestu, kar se je odražalo v številnih realiziranih in dolgo čakajočih infrastrukturnih projektih.

Moja izkušnja na mestu državnega sekretarja je pozitivno pripomogla k vsemu temu.

Na Ptuju in v lokalni politiki ni časa, da se pogovarjamo o preteklosti ali se delimo na podlagi državne politike. Pred nami je veliko izzivov in dela. Res je, da so se politične strasti na Ptuju v zadnjem obdobju umirile, zato pa se niso niti nikamor premaknile.

V zadnjih štirih letih smo zamudili številne priložnosti za ekonomski, družbeni in ekološki razvoj Ptuja, zato moja odločitev za kandidaturo ni bila težka. Moja zaveza je, da v kolikor v enem mandatu ne uredimo področja arheologije, sam ne bom več kandidiral za župana.

Arheološke najdbe še vedno propadajo v depojih, novih stanovanjskih kapacitet ni na vidiku, glede obvoznice ni kaj veliko novega, garažne hiše ni v mestu, Ptuj pa se še vedno razvija tako, da so nekateri povsem pozabljeni. Žalostno je, da je preplastitev ene ceste postal dogodek nacionalnega pomena. Odprli smo kar nekaj perečih vprašanj kot so Cero Gajke in ptujska obvoznica, o katerih smo debatirali na zaprtih delovnih sestankih, na žalost pa županja ni sledila našemu predlogu, da bi o teh vprašanjih bila opravljena temeljita javna razprava v mestnem svetu. Obljubljamo, da si bomo tudi v novem mandatu prizadevali za čim bolj široko razpravo o pomembnih stvareh ter se zavzeli za moč argumenta in ne za argument moči.

2439 ljudi, ki mi je na zadnjih lokalnih volitvah namenilo glas, ne bom podcenjeval ali zavajal. Vesel sem, da se je naši ekipi priključil tudi Milan Klemenc, ki je bil eden najaktivnejših svetnikov in glasen borec za enakomeren razvoj Ptuja.

Gremo naprej in s polno paro na zmago, brez kalkulacij ter iskreno, z željo po razvoju.

Lista Andreja Čuša je vedno bila, in bo, glas vseh Ptujčank in Ptujčanov. Morda sem pred štirimi leti res še bil nekoliko nov, a tokrat vem, da bomo s sloganom ‘MI & ČUŠ’, zagotovo zmagali.